تمرکز روی تصویر کلان(1)
بخش اول
چگونه می توانید فرایند برنامه ریزی استراتژیک خود را به گونه ای تنظیم کنید که روی تصویر کلان تمرکز کند و این ایده ها را در ترسیم تابلوی طراحی استراتژی شرکت شما به کار گیرد تا به یک استراتژی اقیانوس آبی برسید؟ اغلب شرکت ها در فرآیند برنامه ریزی استراتژیک خود به ایده های اقیانوس سرخ وابسته می مانند. این فرایند بیشتر متمایل به آن است که شرکت ها را در حالت رقابت در فضای بازار موجود نگه دارند. در این فرآیند مدیران عمده زمان استراتژیک خود را صرف پر کردن کادرها و ضرب و تقسیم اعداد به جای تفکر خارج از چارچوب های خشک می کنند و به جای آنکه تصویری روشن از چگونگی گریز از رقابت بدست دهند، درگیر فضای موجود می شوند.
این موضوع ما را به اصل دوم استراتژی اقیانوس آبی می رساند: روی تصویر کلان تمرکز کنید و نه اعداد. این اصل کلیدی کاهش ریسک برنامه ریزی برای سرمایه گذاری بخش عمده ای از تلاش کارکنان شرکت و زمان طولانی روی برنامه ریزی و سپس تحویل حرکت های تاکتیکی اقیانوس سرخ است. در اینجا رویکردی جایگزین را ارائه می دهیم که به جای برنامه ریزی استراتژیک موجود به کار می رود و مبنای آن ترسیم تابلوی طراحی استراتژی برای شرکت است. این رویکرد به صورتی پیوسته استراتژی هایی را ایجاد می کند که خلاقیت را در حوزه وسیعی از کارکنان یک سازمان فعال می کند، چشم های شرکت را به اقیانوس های آبی می گشاید. درک این استراتژی و انتقال آنها به منظور اجرای موثر ساده است.
با ساخت فرایند برنامه ریزی استراتژیک شرکت ها حول تابلوی طراحی استراتژی، شرکت و مدیران کانون توجه خود را روی تصویر کلان قرار می دهند به جای آنکه در اعداد و زبان تخصصی استراتژی و همچنین جزئیات عملیاتی گرفتار شوند. اگر نمای استراتژیک یک شرکت نتواند به وضوح سه کیفیت مکمل را نشان دهد، استراتژی آن نیز به احتمال زیاد پیچیده، بدون تمایز و سخت در انتقال و ارتباطات خواهد بود و اجرای آن نیز پر هزینه به نظر می رسد.
ترسیم تابلوی طراحی استراتژی هرگز کار ساده ای نیست، حتی شناسایی عوامل کلیدی رقابت نیز اصلا کار راست و راحتی نیست. در طول ده سال گذشته فرآیندی ساخت یافته را برای ترسیم و بحث روی تابلوی طراحی استراتژی تدوین کرده ایم که استراتژی شرکت را به سمت اقیانوس آبی می راند. این فرآیند که بر اساس شش مسیر خلق اقیانوس آبی بنا نهاده شده است و نیازمند شبیه سازی های دیداری متعددی است تا خلاقیت های افراد را به کار اندازد، دارای ۴ گام اساسی زیر است.
گام ۱: بیداری دیداری
یکی از اشتباهات رایج، بحث درباره تحولات در استراتژی قبل از روشن شدن تفاوت های عقاید درباره وضعیت جاری بازی است. مشکل دیگر آن است که مدیران اغلب مایل نیستند که نیاز برای تغییر را بپذیرند، آنها ممکن است علاقه ویژه ای به وضعیت موجود داشته باشند یا ممکن است احساس کنند که زمان بالاخره انتخاب ها و تصمیمات پیشین آنها را توجیه خواهد کرد.
در واقع هنگامی که از مدیران می پرسیم چه چیزی آنها را برای جستجوی اقیانوس آبی و پذیرش تغییر تحریک می کند، معمولا می گویند که این نوع کارها نیازمند رهبری بسیار مصمم یا وجود بحران جدی است. قبل از آنکه شرکت بتواند استراتژی جدیدی را ترسیم کند، لازم است به درک مشترکی از وضعیت موجود آن برسد. تلاش در ترسیم تابلوی طراحی استراتژی تاثیر قوی تر برای تشویق به تحول و تغییر در مقایسه با هر استدلال دیگری که مبتنی بر اعداد و واژه ها بوده باشد، بر جای گذاشت. این تمرین تمایلی شدید در مدیریت ارشد برای بازاندیشی جدی استراتژی جاری شرکت ایجاد کرد.
گام ۲: بررسی دیداری
شرکت هرگز نباید چشم های خود را برون سپاری کند. به سادگی می توان گفت که هیچ جایگزینی برای آنچه که خود شما میبینید وجود ندارد.
ادامه دارد...
خلاصه فصل چهارم کتاب استراتژی اقیانوس آبی