نتیجه گیری و جمع بندی استراتژی اقیانوس آبی
خلق اقیانوس آبی موفق ایستا نیست، بلکه فرآیندی پویا و دینامیک است. هنگامی که شرکتی اقیانوسی آبی خلق می کند و پیامدهای عملکردی قدرتمند آن شناخته می شوند، دیر یا زود مقلدانی در افق ظاهر می شوند. پرسش اینجاست که تقلید از استراتژی اقیانوس آبی چه اندازه ساده یا دشوار است. هنگامی که شرکت و مقلدان اولیه آن موفق می شوند و اقیانوس آبی بسط پیدا می کند، شرکت های بیشتری وارد عرصه می شوند. چالش مطرح این است که چه زمانی شرکت باید به دنبال خلق اقیانوس آبی دیگری باشد.
استراتژی اقیانوس آبی موانعی موثر برای جلوگیری از تقلید ایجاد می کند. بعضی از این موانع عملیاتی هستند و بعضی دیگر شناختی. موانع تقلید به صورت زیر است:
- حرکت برای نوآوری در ارزش بر اساس منطق استراتژیک رایج معنایی ندارد.
- تضاد با وجهه تجاری شرکت ها، معمولا آنها را از تقلید استراتژی اقیانوس آبی باز می دارد.
- انحصار طبیعی باعث سد مسیر در تقلید می شود.
- حقوق انحصاری یا مجوزهای قانونی باعث سد مسیر تقلید می شود.
- حجم بالای تولید با نوآوری در ارزش، منجر به ایجاد مزایای هزینه ای می شود که مقلدان را از نظر هزینه های جاری در موضع ضعف قرار میدهد.
- عوامل شبکه ای بیرونی باعث سد مسیر رقبا در تقلید استراتژی های اقیانوس آبی می شود.
- تغییر در سیاست ها و روال ها، تمایل شرکت ها به تقلید را سال ها به تاخیر می اندازد.
- هنگامی که شرکتی جهشی در ارزش ایجاد می کند و گل می کند، عده ای به مشتریان وفادار آن تبدیل می شوند. از این رو رقبا توان تبلیغات برای دریافت سهم بازار آنها را ندارد. اما بالاخره، تقریبا هر استراتژی اقیانوس آبی تقلید خواهد شد. برای فرار از دام رقابت، باید روی تابلوی طراحی استراتژی، مراقب منحنی های خود باشید.
نظارت بر منحنی های ارزش به شما نشان می دهد چه زمان باید نوآوری در ارزش کنید و چه زمانی لازم نیست. هنگامی که منحنی های ارزش شما و رقبا همگرا می شود، به دنبال اقیانوس آبی دیگری بگردید. هنگامی که منحنی ارزش شرکت دارای سه مولفه کلیدی است، باید در مقابله وسوسه نوآوری در ارزش جدید مقاومت کنید و در عوض روی تمدید، توسعه و تعمیق یک جریان موجود تمرکز کنید. تا انجا که امکان دارد در اقیانوس آبی خود تا دورها شنا کنید و خود را به هدف محرکی تبدیل کنید که روز به روز فاصله اش از مقلدان بیشتر می شود، در نتیجه آنها از تقلید دلسرد می شود.
آزمون موفقیت شرکت ها برای رشد سودآوری در بلند مدت به توانایی آن در نوآوری در ارزش جدید بستگی دارد. زیرا مقلدان به صورت تهاجمی با همگرا ساختن منحنی های ارزش خود، وارد رقابت می شوند.